Levensloop

De tekst is geschreven door haar zoon: Hans de Koning, en uitgesproken tijdens de uitvaartdienst op 25 november 2015.
 
Hans de Koning:
 
Als je Ma in de afgelopen tijd vertelde dat ze al 95 jaar oud was zei ze steevast: ”Wat een oude bok hé.
In die 95 jaar is er veel gebeurd.

In 1920 is zij in Indië te Malang op 12 augustus geboren uit Jacobus Kronselaar en Mariam (geen achternaam was toen gebruikelijk net zoals bij ons voor 1811) en kreeg de naam Marietje
Zij had toen een broer Wim die 5 jaar was.
Marietje was 3 jaar toen haar moeder Mariam is overleden. Haar broer Wim en zij zijn verder opgevoed door haar Oma Serinte, de baboe (Kinderjuffrouw) en haar vader natuurlijk.
Broer Wim leed aan kinderverlamming of polio en zat in een rolstoel. Hij is op 18-jarige leeftijd in 1933 overleden.
Ma heeft een leuke jeugd in Indië gehad, uit de verhalen die zij en Opa Kronselaar ons vertelden hebben zij allerlei dieren gehad, waaronder een aap die de meeste indruk op ons maakte.

Dansen vond zij leuk, dat deed ze veel en ze was er goed in. Op de Dansschool van Tante Muis mocht zij meehelpen lesgeven aan de jongens van toen.

Haar belangstelling voor jongens groeide en zij wilde een Hollandse jongen aan de haak slaan, uiteindelijk werd dat ene Chris de Koning, een marinier.
Op 30 oktober 1940 is zij met Chris (Christianus Johannus de Koning) in Soerabaja getrouwd. Zij moest wel wennen aan het beroep marinier, Chris had soms wachtdienst of was op oefening en dan was zij alleen.

Op 10 juli 1941 is in Soerabaja haar eerste dochter Toos (Catharina Marie) geboren

In 1942 brak ook de oorlog in Indië uit. Opa Kronselaar werd gevangengenomen en moest voor de Japanners dwangarbeid verrichten aan de spoorweg in Birma. Chris werd ook door de Japanners gevangengenomen, hij moest dwangarbeid verrichten in Japan: Nagasaki.
Ma en Toos waren alleen en werden in een kamp geplaatst waar zij in 1946 door de Engelsen werden bevrijd.
Toen Chris bevrijd was en terugkwam uit Japan, is het gezin in 1946 per schip naar Nederland vertrokken.
Nederland vond zij maar koud en raar. Eerst hebben zij bij haar schoonvader ingewoond en zijn later naar een huurhuis in Schiedam aan de Ruysdaellaan verhuist, een eigen stek.

In Schiedam 1947 kwam Jacques (Jacobus Adrianus) op 20 mei ter wereld.

Een jaar later in 1948 is op 11 juli is Frans (Franciscus Christianus) geboren. Frans kreeg longontsteking die toentertijd nog niet goed behandeld kon worden en is tot groot verdriet van Ma en Pa op 19 mei 1949 overleden.

Een aantal maanden later op 13 september 1949 is Hans (Hendricus Johannes) geboren.

In 1950 wordt Chris uitgezonden naar Nieuw-Guinea en kwam na 18 maanden weer terug. Ma was alleen met de kinderen, maar werd later bijgestaan door Opa Kronselaar die bij ons in kwam wonen.

In 1954 wordt Chris overgeplaatst naar Doorn en wij verhuizen naar Maarn naar een marinewijk, Piet Heinstraat 9. Ma kon er eerst niet aarden echter na een aantal maanden ging het wel.

Te Maarn is op 8 december 1954 Marianne (Marianne Petronella) erbij gekomen

In 1958 wordt Pa uitgezonden naar Aruba en dit keer gaat het gezin mee. Met het schip de Oranje-Nassau maakte wij een soort reis/cruise naar Aruba. Ma heeft op Aruba een heel leuke tijd gehad, lekker weer, veel feesten en natuurlijk ook dansen. Ook voor ons, kinderen was het een fantastische tijd.

Op 5 januari 1959 is onze Arubaanse, Tineke (Christina Marie) geboren.

Een spannende gebeurtenis voor ons was dat op een avond toen Chris (Pa) de wachtdienst had en Toos niet thuis was, Jacques vanuit de woonkamer door de glazen verandadeuren een paar handen zag die over het buitenmuurtje klauwde en een aantal softdrinkflesjes uit een krat meepikten. Jacques riep direct: “Ma er worden softdrinks gestolen”. Ma bedenkt zich niet maar pakt onder het lopen een klauwhamer uit de gereedschapskist en liep naar buiten, Jacques erachteraan met een lege luchtbuks en ik met mijn pijl en boog, een rondje om het huis de straat op, achter het huis gekeken, maar de dief was gevlogen, achteraf gelukkig maar. Ma met haar 1,65 was echt niet bang uitgevallen en verdedigde huis en haard als er onrecht aangedaan werd.

In 1961 gingen wij weer met hetzelfde schip de Oranje-Nassau terug naar Nederland een maandje in een pension te Doorn en daarna naar een flat in Zeist, Gruttolaan 87.

Eten is voor Ma altijd belangrijk geweest en met verjaardagen als de familie kwam, was zij dagen druk om alles voor te bereiden en iedereen vond het uitermate heerlijk. Vooral de loempia’s, helaas is het nooit tot een recept overdracht gekomen.

In 1978 is Opa Kronselaar op 92-jarige leeftijd te Vlaardingen overleden

Op 22 december 1996 is haar man Chris op 81-jarige leeftijd te Zeist overleden, Ma voelde zich alleen.

In 2005 is Ma door een geriater onderzocht en is de diagnose Alzheimer gesteld. Er werd aangeraden haar in een verpleegtehuis te laten plaatsen.
Op 10 november 2005 is Ma naar het Zorgcentrum Heerenwegen, kamer 620 verhuist.

Haar zoon Jacques is op 61-jarige leeftijd op 11 april 2009 te Zeist overleden.
Een jaar later op 22 juni 2010 is ook haar dochter Marianne op 55 jarige leeftijd te De Bilt overleden, beide nog te jong, het kwam bij Ma niet meer zo binnen…

Op woensdag 25 november 2015 is Ma in bijzijn van Tineke om 03.15 uur vredig ingeslapen.

Ma, wij danken u voor het leven dat u ons gegeven heeft en zijn er trots op dat u onze moeder was, wij blijven in onze herinneringen van u houden.